ZEYTİNYAĞLI DOLMA


 

 


Malzemeler:


   16 adet dolmalık biber

   3-4 adet domates

   150 gr dana kıyma

  

Pilav İçi İçin:


   1 çay bardağı zeytinyağı (içine)

   1/2 çay bardağı  zeytinyağı  (üzerine)

   1 tatlı kaşığı biber salçası

   2 adet kuru soğan

   3 su bardağı pirinç

   3 su bardağı su

   1 adet limon

   Karabiber

   Kuru nane

   Tuz


Yapılışı:


Zeytinyağını bir tencereye alın.Önce  kıymayı ardından  ince doğranmış soğanları ekleyerek bir güzel kavurun. Daha sonra nişastası gidene kadar yıkanmış pirinçleri ekleyerek bir miktar daha kavurun. Ocaktan indirerek 1 adet küp küp doğranmış domatesi,  tuzu, karabiberi ve naneyi  ekleyip, karıştırın ve 10-15 demlenmeye bırakın.


Dolmalık biberlerin saplı kısımlarını kesin ve iç çekirdeklerini çıkartın.İç kısımlarını tuzlayın.Pilav içini  biberlere doldurun ve üzerlerini dilimlenmiş domateslerden kapatın. Biberleri tencereye dizdikten sonra üzerlerinden 1/2 çay bardağı zeytinyağını gezdirin ve dilimlenmiş limonları ekleyin. 1 tatlı kaşığı biber salçasını suyla karıştırarak eritin. Kaynamış suya ilave ettiğiniz bu karışımı tenceredeki biberlerin üzerine geçer geçmez şekilde ekleyin.  30 dk kısık ateşte pişirdikten sonra isteğe bağlı olarak orta ısıda 10-15 orta fırınlatın.


Dolmalık biberlerin saplı kısımlarını kesin ve iç çekirdeklerini çıkartın.Doldurmadan önce iç kısımlarını tuzlayın. Hazırladığınız iç pilavı biberlerin içlerine doldurun. Domatesleri kalın olacak şekilde doğrayın ve doldurduğunuz biberlerin ağız kısımlarına pirinçler dışarı taşmayacak şekilde yerleştirin.



Hafif sarımsaklı yoğurt ya da cacıkla servis edin. Afiyet Olsun !



Psya Mutfağı