ÇAM BALI



 

  

  


"Arı yoksa yaşam da yoktur" Arılar dünyadaki gıda üretiminin 3/4 üne katkı sağlayan tozlayıcılardan biridir. Ekolojik denge için bu denli önemli olan arılar aynı zamanda bize bal gibi besin değeri yüksek organik bir besin sunar. Birçok bal türü bulunmaktadır. Basralı ormanlık alanlarda gerçekleşen çam balı çiçek balına göre daha koyu bir kıvamdadır. Türkiye'nin çam balının yaklaşık %75-80 i Muğla'da üretilmektedir. Yıllık üretim yaklaşık 15-20 bin ton civarıdır.





 

 

 

 

Bal içeriğinde protein, karbonhidrat, demir, sodyum, potasyum ,demir, çinko glikoz, fruktoz, maltoz, B1, B2, B3, B5, B6 ve C vitamini birçok vitamin ve mineral bulunduran bal besin değeri yüksek bir besindir. Birçok çalışma balın yüksek kolesterol seviyesini düşürmek için sağlıklı bir gıda olduğunu kanıtlamıştır. Bal aynı zamanda normal beyaz şekerden daha iyi bir tatlandırıcıdır. Şekerden daha fazla kaloriye sahip olmasına rağmen ılık suda eritilerek tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur. Vücuda güç ve enerji sağlayan bal dayanıklılığı arttırırken kas yorgunluğunu giderir. Etkili bir bağışıklık sistemi güçlendiricisi  olan bal aktioksidan ve antibakteriyel özellikleri ile sindirim sistemini destekler ve vücudu çeşitli enfeksiyonlardan korur. Kanser önleyici anti-tümör özelliğinin yanı sıra beynin kolienerjik sistemini ve dolaşımını artıran doğal oksidan  teropötik özelliklere sahiptir. Mide komplikasyonlarının organik bir şekilde tedavi eden bal ishal süresini kısaltır. Doğal bir antiseptiktir. Serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlar İltihap önleyici ve bakteri temizleyici özelliği ile cildi temizler. 

 



 

 

   


Çam Balının Özellikleri: Çam balının en önemli özelliği kıvamı bozulmadan ve uzun süre kristalleşmeden saklanabilir olmasıdır. Unutulmamalıdır ki kristalizasyon balın doğal bir özelliği olup balın hileli ya da sahte bal olduğu anlamına gelmez. Balların büyük bir kısmı kristalizasyona eğilimlidir. Kristalizasyon balın su içeriği ile bünyesindeki glikoz ve fruktoz şekerleri arasındaki oranla ilgilidir. Suyun buharlaşması sonucu kristalizasyon başlar. Çam balları çiçek ballarına göre daha geç kristalizasyona uğrar. Glikoz oranı daha düşük olan 2. ve 3. kesim çam balları uzun süre kristalizasyona uğramaz. Çam balı renk olarak koyu kahveden açığa doğru giden bir renge sahiptir. Tat olarak reçinemsi ve çam kokulu, koku olarak çam ve odunumsu niteliktedir.

 

 

 

 

http://www.uzmanari.com/arilarin-yaban-hayatindaki-onemi.html

http://www.maybir.org.tr/mugla-cam-bali